pühapäev, 27. september 2009

Rattaga Maratoni EMV vaatamas

Ei hakka pikemat sissejuhatust tegema vaid kohe tõstataksin sama küsimuse mis tekkis eelmise aasta Kalle Muuli lugu lugedes Priit Pulleritsu spordiblogi kommentaarides.Nimelt võistlejatel kes võistlevad Eesti meistrivõistlustel medali eest on lubatud kasutada oma jootjat rattaga või mitte?Kui uurida reeglistikku siis selline asi lubatud ei ole..olgu või rajal piisavalt vähe joogipunkte siis tuleks lisajook ju ise rajale kaasa võtta.Ühesõnaga kõigi kohta ei oska õelda ,aga ühte võistlejat esikolmikust nägin küll rajal kõrvalist abi saamas.Siinkohal tuleks manitsussõnad peale lugeda ka sellele tegelasele kes ratta seljas oli ja pudelit pakkus: Tiidrek,Keenia laagrites vist iaaf'i määrustele rõhku ei panda,teooriatunde ei tehta?
Samas kuidas korraldajad seda kontrollida saaks,et selliseid asju ei tehtaks? Ok pakun välja ,et Eestis selline probleem korraldajaid ei kotigi:) Nii ,et lahendamatu probleem.Ainuke lootus on see ,et litsentsiga sportlane ,kes läheb võistlema meistrivõistluste arvestuses peaks omama nii palju fair play vaimu ,et sellisest kõrvalisest abist loobuda.Või kui ta leiab ,et liiga vähe joogipunkte ja ise kaasas tassida ei taha siis loobuda sellest võistlusest ja otsida endale sobivam.
Niih jõuame teise huvitava seigani tänase päeva juures:) 15 km jooksus ootasime liidreid ca 100meetrit peale 4 kilomeetri märki :) siis tuli kõigepealt vilkuritega tsikkel ja nii üllatav kui see ka pole siis Püi ees sõitev "rajanäitaja/puhastus masina" juht küsis meie kui pealtvaatajate käest kuhu minema peab,kas suurele teele või kergliiklusteelt edasi :) Sel hetkel võttis selline küsimus küll moka töllakile:) ma oleks võinud sama hästi metsavahele minevale teele osutada:) Lausa hämmastav on selline korraldus.Kuigi isiklikult seda üritust esimest korda vaatamas ,siis kuuldu järgi korraldajate poolseid ämbreid on ikka usinalt olnud:) Surnuaia juures upitasime ka ühte suunamärki püsti mis tänases tuules oli külili kukkunud:) vastasel korral mõni üleväsinud maratoonar võinuks otse üle tee surnuaeda kihutada:)
Lõppkokkuvõte maratonist siis selline ,et EI ...ei taha Eestis maratoni joosta:) Raske rada...osavõtjaid pole...rajal kaasaelajatesks mõningad hullud kes ratastel kihutavad:) ja üksikud eramajade elanikud kes on viitsinud end aiaväravasse vedada:)
Kokku siis rattaga ca 60 km sai maha vuratud.Kõige toredam oli veel see ,et täna pika jooksu päev.Nii ,et õhtul pikka otsa tegema minnes oli rattasõit ikka veel keres ja pulss istus üleval.Korralikult suutsin pingutada kuni poolteist tundi...siis murdis mind väsimus ja tuul mis siiski õhtuks ei vaibunud .Ning läbisin kuidagimoodi ikka need viimased 35 minutit ka:) Nüüd vähemalt hea uni tuleb:)

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rada ei olnud tegelikult nii raske kui võis arvata ja korraldus oli ka varasemaga võrreldes väga hea. Sama kehtib ka ilma kohta.
Marek

Ain Talts ütles ...

Isegi rattaga oli ju raske;)

Tarvo V ütles ...

Ilm oli tõesti hea. Tuleb tõdeda, et ega see distants nüüd just kerge ka ei olnud. Isegi võitja ütles intervjuus, et rada oli raske. See, kas rada tundub raske või kerge, oleneb väga palju ka tempost.

Riku ütles ...

Ilm oli tõesti hea - purjetamiseks. Kui temperatuur oli maratoni jooksmiseks igati sobilik, siis tuul seda kohe mitte polnud. Jooksmiseks oli tuul liiga vali. Pakun, et maratoni medalimehed kaotasid tuulega ca. 2-3 minutit.
Muidugi rattaga sõita oli veel karmim. Piritalt tagasi linna tulles ei tahtnud vastutuules tempo kuidagi üle 20 km/h minna :-)

Ja korraldus. Kuidas saab korraldus olla väga hea kui kolmandat aastat korduvad samad vead - maratonirada pole piisavalt tähistatud ja suunajad/kohtunikud ei suuda võistlejaid õigele rajale suunata.
Kui 2007 võeti esimesel ringil valele teele sattunud ja seeläbi rada lõiganud (kus oli rajakohtunik???) maratoni 2-3 mees maha alles 38-39 kildil, siis 2008 aastal kedagi maha ei võetud. Aga mõningate jooksnud tegelaste tunnistuse järgi ka mullu esimene ring pandi pisut otse, kuna ühtegi reguleerijat polnud õigesse suunda suunamas(kus oli rajakohtunik???).
Selle aasta rajal ekslemistest võib lugeda: http://tpmv.blogspot.com/

Ja ka rattaga maratoni võistlust jälgides õnnestus endalgi peaaegu rajalt ära eksida. Päästis ainult see, et ristmiku ühel tänavatest oli silmapiiril näha veel kohe-kohe kurvi taha kaduvat üksikut jooksjat. Kellele sai siis järgi kimatud. Tegu oli ristmikuga, kus polnud ei suunajat ega korraliku tähistust. Jooksjana oleks kohe kindlalt kiruma võtnud selline olukord :-)

Võibolla olen ma liiga karm (maratoni korraldamine pole lihtne), aga korraldus ei saa olla väga hea kui inimesed rajalt eksivad.

Joomis-söömis probleemidest parem ei räägigi. Sellest oli juba blogi sissekandes piisavalt juttu.

Tarvo V ütles ...

Vestlesin just ühe 15km läbinuga. Ta jooksis mitte just viimaste seas, aga tagumises osas ning ütles, et esimeses joogipunktis 5km peal olid joogitopsid otsa saanud. Pakuti neile kannu, et jooge kõik sealt!
Mulle oli see 5 kord rahvajooksul osaleda, varem olen 10km jooksnud. Ma ei tea kas mulle tundub õieti, aga sellest hetkest kui Stamina selle ürituse korraldamise üle võttis on asjad kehvemaks läinud. Ma mäletan veel seda aega kui päike kollasem oli, siis sai pärast jooksu Pirita TOP'is pesemas ja ujumas käia ning Rock Hotel mängis velotrekil.

Riku ütles ...

Rio-rio ... :-)

Ain Talts ütles ...

Riosse ei lähe:)Jääb siis missioon London 2012 :)

Riku ütles ...

Kahjuks täna siis selgus, et see hooaeg saigi ootamatult läbi. Kolm jooksuvõistlust hooajal on küll nadi, a no mis sa ikka ära teed kui tervis vasta ei pea.
Nüüd puhkus ja ravimine, niiet Londoniks kindlasti terveks saaks :-)